De winter komt er weer aan. De kattenvacht past zich helemaal aan aan het seizoen, want zodra het kouder wordt, dan wordt de vacht dikker. Vanaf de herfst gaat de vacht in rust, alle haren zijn vernieuwd en helemaal gaaf. Een wekelijkse vacht controle en af en toe wat kleine klitjes verwijderen geeft in de herfstperiode meestal weinig problemen bij een gezonde vacht.
Maar met het verzetten van de klok en de aankomende wintertijd begint de vacht steeds dikker te worden om zo te eindigen in een hele mooie winterjas. In de winterperiode verliest de kat vrijwel geen haar maar ondertussen verslijten de haren wel. Sommige vachten zijn al droog en versleten voordat de winterperiode is begonnen. De vacht wordt gedurende het winterseizoen steeds slechter waarbij mooie gladde haren langzaam veranderen in haren die er onder de microscoop uit ziet als prikkeldraad. Haarschubben gaan uitstaan waarbij deze haren makkelijk verstrikt raken in de omliggende haren en zo klitten veroorzaken.
Doordat de verwarming aan staat is de luchtvochtigheid in je huis is laag. Bij droge weersomstandigheden zoals vorst en sneeuw, wordt de vacht daardoor statisch. Een statische versleten vacht klit snel, vooral midden in de winter als de vacht op zijn dikst is.
Door het plaatsen van een luchtbevochtiger in je huis wordt de kattenvacht minder snel statisch en daardoor ontstaan minder snel klitten. Maar je kunt de luchtvochtigheid ook verhogen door bijvoorbeeld radiatorbakjes op te hangen die gevuld zijn met water.
Bij het gebruik van fleecekleedjes of andere onnatuurlijke materialen kan de vacht sneller in de knoop raken als het buiten vriest. Er bestaan ook speciale pipetjes waardoor de vacht op natuurlijke wijze vanaf de huid wat vettiger wordt, waardoor er minder kans is op klitvorming. Deze kun je 1 x per week gebruiken zolang de vacht droog en statisch aanvoelt. Maar net als bij vlooiendruppels kunnen sommige katten er op reageren met een rode huid of jeuk. Hou dit bij het gebruik dus goed in de gaten.
En er zijn katten die het helemaal geweldig vinden om lekker in de regenplassen of in de sneeuw te spelen. Gebruik voor het afdrogen van je kat een speciale microvezel handdoek of een microvezeldoekje. Dit absorbeert veel vocht. Maar een gewone badhanddoek kan ook prima gebruikt worden. Kam de vacht hierna losjes door zodat er geen klitten in komen.
In de aankomende winterperiode is het aan te raden om je kat extra te controleren op klitten. Voor de vacht controle voer je het volgende stappenplan uit, tot een dagelijkse controlebeurt tegen het einde van de winter.
1.Voel dagelijks als je de kat aait goed met je vingers door de vacht. Zo kun je beginnende klitten tijdig opsporen.
2.Verwijder beginnende klitten met je vingers door deze vanuit de huid uit elkaar te pluizen.
3.Lukt dit niet meer? Gebruik dan de bovenste grove tanden van een combikam. Hiermee werk je op een vacht sparende manier en beschadig je zo weinig mogelijk haar rondom de klit. Bij grote klitten kun je beter een afspraak maken bij de trimsalon. Als je grote klitten zelf verwijderd is dit erg pijnlijk voor de kat, en het laat vaak een kale plek achter omdat onderliggende haren ook meegetrokken worden. In de trimsalon kunnen grote klitten met een tondeuse op een pijnloze manier eruit geschoren worden.
4.Kom je geen bijzonderheden tegen in de vacht van je kat? Laat de vacht dan zoveel mogelijk met rust! Preventief kammen om klitten te voorkomen is niet nodig maar werkt juist averechts. Door te veel te kammen beschadig je altijd haar wat later sneller zal klitten en uitvallen en dat wil je juist voorkomen.
Door je aan dit schema te houden kun je een versleten vacht die vervilt raakt voorkomen. Want de laatste optie die hierna dan nog overblijft is de kat kaal laten scheren in de trimsalon.