Voorjaarsrui

In het voorjaar als de dagen weer langer beginnen te worden valt de wintervacht uit, en begint de voorjaarsrui. Menig kattenbaasje heeft last van rondvliegende haren, en de klitten schieten in een rap tempo in de vacht. De vacht van je kat ziet er met al die verwilderde plukken ontploft uit, en je vraagt je af hoe je die ooit zo mooie vacht van jouw kat weer helemaal goed krijgt. Ook op je kleding zit het vol met haren, en even knuffelen met je kat voelt aan als haarhappen. Met een goede stofzuiger en plakroller kom je een heel eind, maar wat kun je nu het beste doen om je kat door de voorjaarsrui heen te helpen? En wat kun je doen tegen de haarballen waar je kat in deze periode meer last van heeft? Ik vertel je alles hierover in deze blog…

Als de rui niet onder controle komt en je kat het zelf niet aan kan, dan ontstaan er heel snel klitten. In het ergste geval kan dit leiden tot compleet vervilte vachten waarbij je kat veel pijn heeft. Tijdens de rui vallen de losse wolharen er niet uit maar blijven los hangen boven in de vacht, waarna ze meestal gewoon worden opgelikt door je kat. Dit begin je te merken als je kat meer last krijgt van haarballen. Omdat het zoveel haar is heb je er als kattenbaasje ook vaak last van, en gaan we onze kat regelmatig kammen, maar dit werkt juist averechts. Kam je je kat regelmatig dan haal je ook de haren eruit die er nog niet aan toe waren om vervangen te worden. De natuur heeft het zo geregeld dat je kat een mozaïek verharing heeft, hierdoor vallen de haren nooit allemaal tegelijk uit en wordt je kat nooit helemaal kaal. Het beste advies is dus om niet te vaak te kammen, heb je dit wel gedaan dan heb je de rui versneld en verhaart je kat nog een keer.

Bij de (half)langharige katten duurt het gemiddeld zes tot acht weken, soms tot wel maximaal 3 maanden, tot alle oude wolharen eruit gevallen zijn, dit kun je goed zien aan de kraag en de broek die na de rui aanzienlijk korter zijn, bij de kortharige katten is de ruiperiode korter, circa 1 maand.

Hier volgen de beste tips voor de vachtverzorging tijdens de lenteperiode:

Controleer wekelijks tot dagelijks de vacht, voel hierbij met je vingers tot op de huid en verwijder kleine klitjes door deze met je vingers vanaf de huid uit de pluizen, of gebruik de uiterste punten van de combikam. Kam enkel waar de klitjes zitten, preventief kammen heeft geen zin maar werkt zelfs averechts. Gebruik alleen het grove deel van de combikam. Krijg je de klitten niet meer uitgekamd zonder je kat pijn te doen? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak!

Wist je dat een vochtige microvezel doek of een slickerborstel helpt om haarballen te voorkomen? Verwijder de losse haren op de vacht 1 x per week met de slickerborstel. Oppervlakkige losse haartjes op de vacht kunnen ook verwijderd worden door je kat te aaien met een vochtige lauwe microvezeldoek, dit mag zelfs dagelijks!

Heeft je kat problemen door haarballen? Een haarbal ondersteunend middel in het voer kan hierbij helpen. Je kunt je kat nog extra helpen door het voedsel meerdere keren per dag op verschillende plekken aan te bieden, na het eten wast je kat zichzelf en ingeslikte haren kunnen zich zo vermengen met het voedsel, zodat deze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Geef je kat hierbij ook de gelegenheid om op meerdere plaatsen schoon drinkwater aan te bieden.

Wat kun je beter NIET doen?

Extra kammen, je versneld hiermee de rui, zodat je kat nog een keer verhaart, en in het ergste geval creëer je een permanente rui. Het plukken van de vacht met je vingers en het uitborstelen van de vacht met scherpe ontklitters. Gebruik ook geen producten van rubber om haren uit te trekken, ze zijn prima geschikt voor je bankstel en de vloerbedekking, maar niet voor je kat. Probeer nooit zelf te ontklitten, dit is echt te pijnlijk voor je kat!

Waarom kun je beter geen scherpe ontklit gereedschappen zoals een bijvoorbeeld een furminator gebruiken?

Het lijkt een een geweldige oplossing om tijdens de rui al die bergen haar van je kat af te trekken, maar deze te vroeg uitgetrokken haren willen juist heel snel weer aangroeien. Deze aangroeiende haren zijn van slechtere kwaliteit, want de wolhaarrui kost je kat al heel veel energie en hierbij de nodige voedingsstoffen. De haren van slechtere kwaliteit zullen door gebrek hieraan sneller gaan uitvallen, waardoor de rui zal versnellen, en kunnen zelfs een permanente rui veroorzaken!

Wat kun je wel doen:

Gebruik alleen de juiste materialen voor je kat: een metalen combikam, slickerborstel en microvezeldoekje. Zorg voor een goedwerkende stofzuiger of nog beter een robotstofzuiger! Koop een voorraadje plakrollers en gooi je donkere kleding maar in de kast.

Tijdens een bezoek aan de trimsalon kan ik je adviezen geven over het gebruik van de juiste materialen, die ook te koop zijn in de trimsalon. Twijfel je of je de goede materialen in huis hebt? Neem ze gerust mee naar de trimsalon als je met je kat langs komt voor een behandeling. Zo kunnen we samen kijken welke materialen wel of niet geschikt zijn!

Door rekening te houden met de natuurlijke vachtgroeicyclus wil ik zoveel mogelijk haar op de kat intact laten. Plukken, ontwollen of onnodig scheren van je kat doe ik niet. Scheren op advies van de dierenarts vanwege een medische indicatie is hierbij de enige uitzondering.

Ik respecteer de kat en daarmee ook haar vacht. Wil je meer weten over deze kat- en vachtvriendelijke werkwijze? Kijk dan ook op www.kattentrimsters.nl, deze trimsters zijn aangesloten bij het kattentrimkeurmerk en werken vachtbesparend met respect voor de huid en vacht. Wij maken geen gebruik van waskooien, ontwollers en dwangmiddelen. Tijdens de trimbehandeling krijg je advies over de beste vachtverzorging voor jouw kat, we hanteren katvriendelijk, en werken zo stress reducerend mogelijk.

Ik hoop dat je met deze informatie goed geholpen bent. Heb je nog vragen? Bel of stuur een whats-app: 06-43228641 en mailen mag natuurlijk ook: info@kattentrimsalondepoezentuin.nl

Tot ziens bij de Poezentuin!

Menu

× Stuur een appje