Kattentrimsalon de Poezentuin

De trimsalon

In de trimsalon komen alleen katten en geen honden of andere huisdieren.
Ik werk in de trimsalon met maximaal één eigenaar en zonder kinderen, zodat ik alle aandacht heb voor de stress signalen van de kat.

Katvriendelijk én vachtsparend trimmen

Om de vachtcyclus niet te verstoren werk ik vacht sparend. Dit is een trimbeurt zonder te plukken en te ontwollen. Er wordt ook niet met scherpe materialen gewerkt. Kleine klitten kam ik zoveel mogelijk uit en vilt wordt weggeschoren. Soms ontstaan hierdoor bijzondere kapsels.

De vacht die blijft zitten behoudt zoveel mogelijk zijn beschermde functie tegen invloeden van buitenaf zoals verwondingen van bv scherpe takjes, isoleert bij warmte en kou, en beschermt tegen UV-straling. De vacht zorgt ook voor een gezonde huidflora. Katten worden niet onnodig gewassen, en ook niet in grappige modelletjes geschoren.

Het welzijn van de kat staat altijd voorop, ik probeer zo stressvrij mogelijk te werken met respect voor de gevoelens en emotie van de kat.

Het ideale setje voor de vacht van jouw kat thuis bestaat uit een combikam, een slickerborsteltje en een microvezeldoekje. Met het slickerborsteltje kun je 1 x per week de losse haren op de vacht verwijderen. Een microvezeldoekje wat een beetje nat is gemaakt, is heel goed geschikt om losse haren en huidschilfers te verwijderen. Dit mag dagelijks.

Twijfel je of je de goede materialen in huis hebt? Neem ze samen met je kat mee naar de trimsalon, dan kan ik je advies geven welke het beste geschikt zijn voor de vacht van jouw kat.

Stressvrij = katvriendelijk

Katten zijn stressgevoelige dieren. De ruimte in de trimsalon wordt binnenkort zo ingedeeld dat de kat zo min mogelijk stress ervaart tijdens de trimbehandeling. Daarbij werk ik op een rustige manier met vachtvriendelijke materialen. Stressvrij werken zorgt er ook voor dat de kat een goede ervaring overhoudt aan de trimbehandeling, waardoor het de volgende keer in de trimsalon weer makkelijker is.

Wist je dat?

Vakantie stress bij katten ook kan zorgen voor vachtproblemen?

Als je op vakantie gaat, en dit geldt eigenlijk voor het hele jaar door, betekent dit voor je kat een grote verandering.  Je bent druk bezig met de voorbereidingen, en er is daardoor soms wat minder aandacht voor je kat. Er komt een vreemde in huis die jouw kat verzorgt, die heeft een andere stem, brengt andere geuren met zich mee, en heeft waarschijnlijk een hele andere routine als dat jouw kat gewend is. Dit zorgt voor stress. Als je kat daar minder goed mee om kan gaan heeft dat tot gevolg dat hij zich (tijdelijk) minder goed gaat wassen en hierdoor sneller klitten ontwikkeld. Maar andersom kan natuurlijk ook, het zogenaamde stresslikken met kale plekken als gevolg. In dit geval is het belangrijk om het stressniveau omlaag te brengen en meer vachtcontroles in te plannen.

Het komt voor dat katten die tijdelijk in een dierenpension worden ondergebracht zelfs helemaal in de knoop en in het vilt terugkomen bij hun baasje terwijl hij voor de vakantie nog goed in zijn vacht zat.

Overkomt jou dit ook na je vakantie? Maak dan vóór je vakantie een afspraak, ik kan de vacht van je kat goed los maken en alvast de probleemgebieden behandelen. Bij thuiskomst heb je dan minder problemen met de vacht van je kat!

Kat in het bakkie

Tips voor het bezoek aan de trimsalon

1. Laat je kat eerst wennen aan het reismandje, zorg ervoor dat het reismandje niet eng wordt. De meeste katten gaan alleen het reismandje in als ze naar de dierenarts moeten. Laat het reismandje altijd in de kamer staan met een kleedje erin zodat het een lekker slaapplekje wordt, of bij gebrek aan ruimte een week van tevoren. Doe er wat snoepjes of speeltjes in zodat het reismandje niet geassocieerd wordt met een spannende gebeurtenis.

2. Neem een eigen kleedje mee voor in het reismandje. Op dit kleedje kan je kat tijdens het trimmen blijven zitten of liggen. Dit stelt de kat gerust vanwege hun eigen vertrouwde geur.

Soms laten katten hun urine lopen tijdens de rit naar de trimsalon. Het kleedje zorgt ervoor dat de kat dan niet drijfnat in de trimsalon aankomt omdat de urine in het kleedje trekt.

3. Neem het favoriete snoepje mee van je kat. Het eigen merk is het meest vertrouwd en vaak het lekkerst, al zullen hele zenuwachtige katten geen behoefte hebben aan een lekkere snack op de trimtafel.

4. Wees zelf niet nerveus. Als je erg nerveus bent wordt je kat dit ook, want die voelt aan dat er iets heel spannends gaat gebeuren. Als je erg nerveus bent kun je beter niet bij de trimbehandeling blijven. Vraag desnoods of iemand anders je kat wil brengen.

Vertrek op tijd zodat je de kat zo stressvrij mogelijk kan vervoeren, heb je een buitenkat haal deze dan op tijd binnen. Zorg voor een stevige kattenmand, en kom je met 2 of meer katten? Vervoer deze dan in aparte mandjes.

Kleedje of snoepjes vergeten? Dat kan natuurlijk gebeuren maar geen paniek! In de trimsalon zijn ook heerlijke kleedjes en snoepje s aanwezig.

Kat uit het bakkie

Tijdens de behandeling

Katten houden van hun eigen geur, dit geeft ze een gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk dat de kattentrimmer vrij is van de geur van andere katten. Dat betekent een schone tafel en schone spullen zoals een kam, borstel, scheerapparaat maar ook een schoon jasje, en schone handen/armen. Voor de kat is het heel fijn als hij kan zitten of liggen op een kleedje van thuis

Om de stress te verminderen mag de kat zo lang mogelijk in het mandje blijven zitten. Ik gebruik geen dwangmiddelen en houd de kat niet vast, want dit werkt averechts. Het is belangrijk dat de kat altijd het gevoel heeft controle over de situatie te hebben door keuzemogelijkheden en voorspelbaarheid. Door de kat te laten bewegen op de trimtafel en te werken aan de kant die de kat aangeeft, is er minder stress en verloopt de trimbehandeling soepeler.

Gelukkig kunnen we in de trimsalon ook gebruik maken van lekkere en leuke dingen in de vorm van
liquid snacks, snoepjes, blikvoer, speeltjes, kattenkruid of valeriaan. Iets lekkers van thuis
meenemen mag natuurlijk ook altijd!
Op de trimtafel krijgt iedere kat als afleiding een geurzakje gevuld met kattenkruid of valeriaan. De
meeste katten vinden dit heerlijk! En… de geurzakjes krijgt je kat na de trimbehandeling mee naar
huis.

De trimsalon is voorzien van airconditioning

Heb je vragen?

Wil je een afspraak maken voor jouw kat of heb je gewoon een vraag? Klik dan op de knop hieronder
om direct contact met mij op te nemen

Bijscholing

Als kattentrimmer vind ik het belangrijk om continue bij te scholen om mijn kennis te vergroten. Ik heb een uitgebreide cursus EHBO voor katten gevolgd om gezondheidsproblemen en noodsituatie’s bij de kat te kunnen herkennen. Zo kan ik alle kattenbaasjes van goed advies voorzien, en indien nodig doorverwijzen naar de dierenarts.

In de trimsalon gebruik en verkoop ik de producten van Dermagroom. DermaGroom is specialist in huid-vachtverzorging en heeft producten om de huid te reingigen, en te verzorgen , maar vooral om te herstellen. Denk hierbij aan een beschadigde huid bij allergieën, of bijt- en krabplekken waarbij de huid barrière is verstoord. Of bij hotspots, kleine verwondingen, of scheeruitslag. Om deze producten veilig te kunnen gebruiken en te adviseren volg ik jaarlijkse bijscholingen als lid van de Dermagroom formule.

Bij de Happy Cats Academie van Felinova volg ik trainingen over kattengedrag en welzijn.

Menu

× Stuur een appje